Litterære rum – litteraturens former og formidling

22-02-2011
CALL FOR PAPERS: Dansk Biblioteksforskning – tidsskrift for informations- og kulturformidling opfordrer hermed til at indsende artikler til et temanummer om Litterære rum.


Litteraturen undergår i disse år en række omvæltninger, som grundlæggende påvirker dens produktion, formidling og reception. Det aktuelle mediesamfund er kendetegnet ved en eksplosiv vækst i udbuddet af kulturelle stimuli, som i stigende grad antager digital form. Det gælder også litteraturen, hvor fremkomsten af e-bogen og andre digitale matricer har løsrevet litteraturen fra sin klassiske forankring i bogmediet. Digitaliseringen åbner desuden for en større intermedial interaktion (remedieringer m.m.) og udviklingen af nye distributionsmuligheder og formidlingsplatforme, som dels har øget litteraturens kulturelle tilstedeværelse betragteligt, dels udfordrer de traditionelle relationer og skel mellem forfatter, formidler og læser. Sideløbende oplever den fysiske bog en stadig stigende interesse i form af tilstrømning til læseklubber, litteraturfestivals, uddeling af litteraturpriser og performative litteraturarrangementer, mens læserne udviser en øget interesse i at dele deres læseoplevelser med andre i både fysiske og digitale fora. Der er således et stort aktuelt fokus på at udvikle litteraturformidlingen i både fysiske og digitale rum ud fra et generelt ideal om brugerinddragelse i form af aktiv deling af viden og litterære oplevelser.

Men hvordan fremstår de aktuelle rammer for litteraturen og dens formidling - politisk, ideologisk, digitalt og fysisk? Hvordan formidles litteraturen i den aktuelle offentlighed - og hvordan opleves og anvendes den af sine læsere? Hvad er litteraturens kulturelle identitet og position i det aktuelle mediebillede? Og hvilke(n) rolle(r) spiller folkebiblioteket og andre formidlingsinstitutioner i denne udvikling?

Formålet med dette temanummer er at undersøge de rum, hvor litteraturen i dag skabes, formidles og tilegnes som æstetisk, psykologisk og kulturelt fænomen. Ud fra en bred litteratursociologisk ramme søger vi artikler, som præsenterer og diskuterer nye teorier og forståelsesrammer for litteraturen, og som undersøger de muligheder, ny teknologi og nye litterære former tilbyder. Vi efterlyser endvidere artikelbidrag, der analyserer og evaluerer nye tilgange, metoder og teknikker til at formidle litteratur i bred forstand.

Redaktionen inviterer derfor artikler, som for eksempel udforsker og diskuterer følgende emner (listen er ikke udtømmende):

  • Empiriske og teoretiske studier af litterær reception, smag og oplevelse
  • Litteraturens fysiske og digitale medier
  • Innovative formidlingsstrategier og -former i såvel institutionelt som ikke-institutionelt regi
  • Litteraturens nye udtryk, former og samspil med andre kunstformer i mediesamfundet
  • Litteraturen og dens formidling i digitale rum
  • Politiske og kulturelle rammer og rationaler for litteraturen og dens formidling
  • Litteraturens performativitet & litterære events

Vi efterspørger artikelbidrag fra fagfolk, forskere, undervisere, og studerende, der arbejder med litteratur og litteraturformidling på biblioteker, på nettet, i det offentlige rum, på forskningsinstitutioner og undervisningsinstitutioner. Artiklerne skal være forfattet på dansk, norsk, svensk eller engelsk.

Artikler må fylde op til 6.000 ord inkl. dansk abstrakt. Artikler må ikke have været publiceret tidligere. Anmeldelser må fylde 3.000 ord.

Til faglig bedømmelse af indsendte artikler benyttes reviewere fra en bred vifte af felter, der afspejler tidsskriftets spændvidde: praksisverden, Det Informationsvidenskabelige Akademi og andre relaterede universitetsinstitutter i Danmark og Norden. Der udvælges 2 reviewere pr. artikel. De vælges efter faglig viden og bedømmer ikke forfattere fra egen institution. Der foretages gensidig anonymisering mellem forfatter og reviewer.

Tidsskriftets reviewkriterier samt en forfattervejledning kan ses på tidsskriftets hjemmeside.

Potentielle forfattere skal sende et abstrakt eller en kort beskrivelse af deres artikel senest 1. april 2011 til ansvarlige redaktører Rasmus Grøn, Aalborg Universitet (gron@hum.aau.dk) eller Gitte Balling, Det Informationsvidenskabelige Akademi (gb@iva.dk).

Endelig deadline for indsendelse af bidrag vil være den 1. juni 2011.

Eventuelle spørgsmål kan rettes til: Gitte Balling & Rasmus Grøn, ansvarlige redaktører.


Med venlig hilsen Redaktionen