Nyt kursuskatalog fra Kulturarvens Forskerskole

09-02-2011
Læs interviewet med lektor Carl Gustav Johannsen om det nye 2011 kursuskatalog fra KAF.


Hvad er KAF?
KAF er en forkortelse for Kulturarvens Forskerskole, som er et samarbejde indenfor Kulturministeriet, der blev startet omkring 2003. Det er en ph.d.-forskerskole, der inkluderer en række institutioner inden for Kulturministeriet såsom Arkitektskolen, Konservatorskolen, Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet og IVA – der var oprindeligt i alt 8 samarbejdspartnere. Baggrunden for KAF’s oprettelse var, at der i de kulturministerielle institutioner var en særlig interesse for at lave forskning, som tog udgangspunkt i samlingerne – en vinkel til forskel fra universiteterne, hvor man ofte har mindre fokus på konkrete samlinger. Derfor mente man på det tidspunkt, at det var hensigtsmæssigt at have en særlig skole, som skulle tilgodese de kulturministerielle institutioners behov. Senere er der kommet yderligere eksterne medlemmer, bl.a. institutter under Göteborgs Universitet og Københavns Universitet. Men den grundlæggende idé bag Kulturarvens Forskerskole var, at der var en række medarbejdere, som gerne ville opkvalificere sig og blive ph.d.er. Derfor udviklede man nogle særlige tilbud, som fokuserede på samlingerne og på de problemer og interesser, som de kulturministerielle institutioner havde.

Jeg har selv været leder af Forskerskolen siden 2004. Her på skolen har vi også Ida Høeg, som er sekretær. Og så er der koordinatorerne, som planlægger kurserne og holder kontakt med de forskellige kursusholdere. De skal også sørge for, at vi hele tiden tager nogle nye og spændende emner op, så det er meget arbejdskrævende. Det er Michael Kristiansson her fra IVA og Beate Knuth Federspiel fra Konservatorskolen, som er engageret i det. Desuden har vi tidligere søgt penge til en hel del ph.d.-stipendiater, som vi også administrerer. Der fik vi typisk 3-4 nye hvert år, og på et tidspunkt havde vi 15-16 stipendiater – men antallet daler i øjeblikket, da forskerskoler ikke længere har lov til at søge.

Hvilken type kurser tilbyder I?
Vi tilbyder for det første nogle specielle kurser, som er særligt udviklet til forskere – f.eks. et kursus om ”Forskere i forskellige perspektiver”. Vi kører desuden et nyt kursus i ”Konstruktivistisk Metode” og nogle basale kurser, såsom ”Videnskabelig Informationssøgning”, ”Statistisk Analyse” og ”Videnskabsteoretisk Basiskursus”. De er alle blevet vældig godt evalueret. Derudover kører vi nogle mere almene kurser som ”Akademisk Fagprosa” og ”Academic English Workshop”. Der er f.eks. mange, der skriver ph.d.-afhandling på engelsk, og de får så mulighed for et kursus i akademisk engelsk men også ”Mundtlig Fremstilling” og ”Undervisningspædagogik”. De sidste kurser henvender sig til en bred kreds af ph.d.-studerende, hvorimod de første er mere målrettede mod kulturministerielle områder. Så vi har både nogle brede kurser, og så har vi nogle, som er helt specielt målrettede til kultursektoren.

På hvilken måde bidrager IVA til kataloget 2011?
Først og fremmest er det Michael Kristiansson, Ida Høeg og jeg selv, som har været med til at lave kataloget. Med hensyn til kurserne, så er professor Niels Ole Pors en af hovedarrangørerne af kurset i ”Statistisk Analyse”, som han også har kørt før. På det videnskabsteoretiske basiskursus kommer hovedlæreren professor Søren Brier udefra men har tidligere arbejdet på IVA. Kurset i ”Konstruktivistisk Metode” er udelukkende planlagt af lærere her fra stedet – Nanna Kann-Christensen, Gitte Balling og Camilla Moring. Og så har vi ”Forskere i forskellige perspektiver”, som Niels Dichow Lund har planlagt sammen med Jeppe Nicolaisen. Birger Hjørland har været hovedkraften bag ”Videnskabelig Informationssøgning” med hjælp fra Birger Larsen, Jeppe Nicolaisen, Hans Dam Christensen og undertegnede. Så der er faktisk rigtig mange lærere her fra stedet, som er involveret i det. Ragnhild Riis har også lavet et kursus om forskningsansøgninger forrige år, så der er en bred deltagelse.


Af Helle Saabye


Baggrunden for KAF’s oprettelse var, at der i de kulturministerielle institutioner var en særlig interesse for at lave forskning, som tog udgangspunkt i samlingerne

Carl Gustav Johannsen

#Carl Gustav KAF int

Lektor Carl Gustav Johannsen

#KAF katalog 2011 int

Her kan du downloade det nye kursuskatalog