God respons på Forskningens Døgn

08-06-2011
Forskningens Døgn blev afviklet for 7. gang i april 2011 på initiativ fra Videnskabsministeriet. Resultatet blev ca. 350 foredrag gennemført i regi af Bestil-en-Forsker ordningen fordelt på ca. 200 gratis arrangementer.


De deltagende IVA-forskere beretter samstemmende, at det var en positiv oplevelse at deltage i ordningen, at arrangørerne udtrykte ønske om at kunne vende tilbage på et senere tidspunkt, og IVA forskerne vurderer, at deltagelse i den type arrangementer rummer potentiale til (tvær)faglige kontakter.

Fremtidens byrum skal have plads til det uventede
København Erhvervsakademi havde bestilt to foredrag til deres temauge om Urban Design, bl.a. lektor Lennart Björneborn til at tale om: ”På sporet ’efter hinanden’ om social navigation på tværs af fysiske og digitale rum”. Foredraget har dels fokus på, hvordan mennesker agerer i offentlige rum, dels på indretningens betydning for menneskers adfærd. For de studerende blev oplægget om serendipitet (betydningen af det man møder uplanlagt eller indirekte) og affordance (hvordan mennesker opdager, søger og udnytter potentialer og handlemuligheder i deres omgivelser) en frugtbar introduktion til for dem ukendte men yderst relevante begreber. Oplægget affødte ivrig tværfaglig debat om, hvordan byrum kan indrettes til at stimulere brugerne til at opnå ikke planlagte oplevelser og inspiration. Også lektor Hans Dam Christensen fik god respons på sit oplæg om ”Visuel viden? Om vidensbilleder og billedviden”.

Tjek din søgning
Til temadagen "Netværksmennesker – viden fra nettet?" bidrog lektor Jeppe Nicolaisen med sit foredrag: ”Sundhed på Internettet: Fup eller Fakta?” Foredraget satte fokus på, hvor afgørende det er at udøve kildekritik, når man bruger internettet. Helt konkret er det nødvendigt at kontrollere sine informationer, f.eks. når man søger information om sygdom såvel som behandlingsmuligheder. Alt for mange møder op hos lægen med forestillinger om symptomer, diagnoser og behandlingstilbud efter i deres søgning at være blevet massivt fejlinformerede på internettet. Konsekvensen er en stor belastning for både den enkelte og sundhedssystemet. Mere end 100, fortrinsvis studerende på University College Sjælland, hørte om eksempler på fejlinformationer på nettet og fik anvisninger på, hvordan de hver især bør opøve en kildekritisk tilgang, når de fremover søger informationer på nettet.

Social kapital og sammenhængskraft
Lyngby Stadsbibliotek havde inviteret lektor Hans Elbeshausen til at holde foredrag om ”Hvad kan vi lære af Ibn Khaldun?” Et blandet, meget interesseret publikum med forskellige forudsætninger var mødt op. Fælles var ønsket om at få ny viden om hvilke kræfter, der holder et samfund sammen, og hvilke kræfter der bevirker dets opløsning. Elbeshausens foredrag tog afsæt i tekster fra den på sin tid indflydelsesrige nordafrikanske samfundsforsker Ibn Khaldun (1332 – 1406). Ifølge Ibn Khaldun er gruppens samhørighedsfølelse af allerstørste betydning for sammenhængskraften i samfundet. Med det afsæt søgte først foredraget og dernæst den efterfølgende diskussion at indkredse, hvad solidaritet og social kapital kan betyde i 2011, og hvad der fremover kræves for at binde et samfund sammen. Også dette foredrag affødte henvendelse om efterfølgende kontakt.


Af Ragnhild Riis