FiktIVA er både film, kunst og bøger

FiktIVA er både film, kunst og bøger
Det kan være rart at lægge faglitteraturen fra sig og se en god film, læse en skønlitterær bog eller at tage en tur på kunstudstilling med vennerne. Bogklubben på IVA øst har ændret navn til FiktIVA for at åbne op for, at andet end bøger kan diskuteres.

Stine Netman

En sommeraften for et år siden var studerende Stine Netman til grillhygge på IVA sammen med vennerne fra studiet. De hyggesnakkede om deres fælles kærlighed til skønlitteratur, da en god idé pludseligt opstod.

"Vi snakkede om bøger, og alle var ret ivrige. Så slog det os, hvorfor i alverden en gammel Biblioteksskole ikke havde en bogklub! Så vi lavede en," siger Stine Netman.

Inkludering af flere medlemmer
Klubben er åben for alle på IVA, og en gang om måneden mødes medlemmerne og kommer med forslag til et værk, der skal læres nærmere at kende den kommende måned. Medlemmet, hvis forslag bliver valgt, holder et lille oplæg om dette ved næste møde. Før i tiden handlede det kun om bøger, men for nylig besluttede klubben at udvide konceptet så film, kunstudstillinger eller andre kulturelle emner også kan bringes på bane ved møderne.

"Vi udvidede Bogklubben, fordi vi gerne ville inkludere flere mennesker, og fordi en bog kan tage ret lang tid at læse. Vi snakkede ofte om filmatiserede bøger, og derfor besluttede vi at inkludere andre former for kulturelle indslag. Efter vi inddrog film, biografture, kunstudstillinger og så videre, mente vi ikke, at navnet Bogklubben ydede den nye form retfærdighed. Derfor opstod navnet FiktIVA som vinderen af en navnekonkurrence på vores Facebookside," siger Stine Netman.

Alles stemme bliver hørt
FiktIVAs Facebookside bliver nu også i højere grad brugt i forbindelse med valg af værker. Efter hvert møde hvor nye forslag til, hvad der skal ses/læses/opleves, kommer på bordet, lægges forslagene ud som afstemning på Facebook. Her har medlemmerne en uge til at afgive deres stemme og et værk vælges derudfra. I den nyeste afstemning er blandt andre bogen "Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt" i konkurrence med filmen "Blue Eyed."

Stine Netman ser gerne, at endnu flere studerende deltager i møderne, da hun mener, at der er et hyggeligt miljø i klubben, og at det er en god måde at øge sin viden om mindre kendte værker.

"Man bliver udfordret og inviteret ud af sine vante, trygge rammer, når det gælder underholdning. Man bliver inspireret til at prøve nye genrer, forfattere og instruktører. Det bedste er, at alt dette bliver præsenteret af folk, der vitterligt synes godt om det værk, de præsenterer. Man kan derfor mærke deres begejstring, når de fortæller om deres input til det pågældende mødes afstemning," siger hun.

Mulighed for at blive inspireret
Stine Netman lægger vægt på, at der ikke er arbejde involveret i at være en del af FiktIVA, og at der ikke bliver lagt pres på, at man absolut skal nå igennem et valgt værk inden næste møde. Det er op til folks egen kalender, hvor meget tid de kan afsætte til klubben. Selv er hun med i FiktIVA, fordi hun elsker at blive inspireret af andres idéer.

"Jeg er med, fordi jeg elsker bøger og film! Og fordi det er en mulighed for at blive inspireret, som ikke kræver andet af mig end at møde op en gang om måneden og sidde og hygge mig med søde og engagerede mennesker," siger hun.

FiktIVAs næste møde foregår fredag d. 21. september kl. 15 i Samlingen på IVA øst - og der plejer at være kage.


Af Anne Saabye


Kunstgalleri int
Bogreol int
Biograf int

Man bliver udfordret og inviteret ud af sine vante, trygge rammer, når det gælder underholdning. Man bliver inspireret til at prøve nye genrer, forfattere og instruktører. Det bedste er, at alt dette bliver præsenteret af folk, der vitterligt synes godt om det værk, de præsenterer. Man kan derfor mærke deres begejstring, når de fortæller om deres input til det pågældende mødes afstemning.

Stine Netman