Grønland vil være mere digital

Grønland vil være mere digital
Grønlandske biblioteksansatte vil gerne give brugerne en bedre digital oplevelse men er udfordrede på flere punkter. Det erfarede IVAs lektorer, Birger Larsen og Haakon Lund, da de tog til Nuuk for at give et kursus i e-bøger, wikis og usability.

Solnedgang over Nuuk

Deltagere fra biblioteksverdenen i hele Grønland var mødt op til et tredageskursus for at tilegne sig viden om forskellige områder inden for den digitale verden. IVAs lektorer, Haakon Lund og Birger Larsen, underviste kurset og førte kursisterne igennem forskellige workshops.

"De grønlandske biblioteksansatte ville ikke bare have et kursus, der dækkede et bestemt område. De ville gerne have bredere viden. De havde ikke et større kendskab til e-bøger og ville gerne vide mere om især dette emne, lige fra at navigere en e-bogslæser til, hvor man kan købe e-bøger henne, og hvordan kan man låne dem ud. Vi lavede en heldags-workshop, hvor der var mulighed for at afprøve forskellige e-bogslæsere, både på PC men også på enheder som iPad og Kindle," siger Haakon Lund.

Kursus i wikis og usability
På andendagen sattes der fokus på opbygning af wikis, og hvad man kan bruge disse til i en organisation og som samarbejdsværktøj. Det var igen baseret på praksis, da kursisterne selv skulle opbygge en wiki i løbet af dagen bygget på en case. Sidste dag stod i usabilitys tegn, da medarbejderne ved landsbiblioteket i Nuuk netop skal til at opbygge en ny hjemmeside.

"De manglede redskaber til at analysere på eksisterende websider samt værktøjer til at opbygge en ny webside. Vi lavede specielt øvelser omkring kortsortering, og hvordan en navigationsstruktur kan hænge sammen, for eksempel at de ord, de ansatte bruger som overskrifter i menuerne, er i overensstemmelse med brugernes forståelse af ordene. Vi så også på, hvordan man kan lave en ekspertgennemgang af en eksisterende webside og på den måde opdage, hvad der kan være af brugervenlighedsfejl på en given webside," siger Haakon Lund.


Birger midt
Birger Larsen

Kun internet en time om dagen
Stort set alle biblioteker i Grønland var lukket i de tre dage, fordi alle bibliotekarer deltog i workshoppen. Både Birger Larsen og Haakon Lund fortæller, at kursisterne var meget glade for at få input udefra.

"Det er så sjældent, at de bare lige tager et kursus, og jeg kunne se, at der gik et lys op for de, der skal arbejde på den nye hjemmeside for landsbiblioteket. De har dog nogle store udfordringer i Grønland, da det er dyrt at bruge nettet. Landsbiblioteket i Nuuk har stillet computere til rådighed til brugerne, hvilket er populært, men de har været nødt til at sætte en kvote på folks forbrug, for ellers koster det bibliotekerne alt for meget," siger Birger Larsen, som også fortæller at kvoter på forbrug af internettet påvirker hele det Grønlandske samfund og dets adgang til viden.

"De passer meget på med at bruge iPads, for lige pludselig har man brugt for stor en mængde data. På universitetet har de en klausul, der siger, at medarbejderne kun må bruge internettet en time om dagen. Derfor findes der ikke piratkopiering i Grønland, fordi det er billigere at købe film og musik i butikkerne," siger han, og Haakon Lund supplerer:

"De lider under, at deres internet-forsyning til landsbiblioteket, og i det hele taget til Grønland, er kostbar. De vil gerne have adgang til ressourcer, blandt andet elektroniske tidsskrifter, men problemet er bare, at det kan være dyrt at få adgang til dem. Det helt store problem er at få lavet aftaler om udlån, da de ikke kan komme ind under de samme aftaler med internetudbydere som i Danmark."


Haakon midt
Haakon Lund

Aktive og lydhøre deltagere
Kurset i Grønland var en af de sidste opgaver, som den daværende kursus- og konsulentafdeling ved IVA fik i hus. IVA har af flere omgange leveret kurser til landsbiblioteket i Nuuk inden for forskellige områder, og både Haakon Lund og Birger Larsen føler, at de har kunnet bidrage med ny viden til kursisterne og selv fået en masse igen.

"De biblioteksansatte i Grønland sidder med forskellige behov, og det var helt klart, at ikke alle fandt det hele lige interessant. Men alle var stort set enige om, at e-bøger var interessante. De var utroligt lydhøre og gav god feedback. Det interessante for os var at møde alle de mennesker og finde ud af, hvilket samfund de lever i. Det er jo et lille samfund. Man er meget tættere på hinanden, og der er nem adgang til at komme i kontakt med andre. Der er heller ingen tvivl om, at du skal være forberedt på at kunne dække rigtig mange områder rent fagligt i Grønland. Du kan ikke være specialiseret i et eller andet," siger Haakon Lund og Birger Larsen tilføjer:

"Kursisterne havde nogle gode spørgsmål og reelle problemstillinger. Nuuk har 16.000 indbyggere, og universitetet er væsentlig mindre end selv IVA. Antallet af kulturelle tilbud er begrænset i Nuuk - der er en biograf, et bibliotek og et kulturhus, og netop derfor er biblioteket et rigtig vigtigt sted for befolkningen."


Af Anne Saabye


Se flere smukke billeder fra turen herunder:

Grønland 1 midt
Air Greenland


Grønland 2 midt
Nuuk


Grønland 3 midt
Havnen i Nuuk


Grønland 4 midt
Downtown Nuuk


Grønland 5 midt
Havn


Grønland 6 midt
Små huse


Grønland 7 midt
Isbjerge


Grønland 8 midt
Smuk natur


Grønland 9 midt



Grønland 10 midt

Grønland 1 int

Biblioteket

Grønland 2 int

Workshop

Grønland 3 int
Grønland 4 int

De grønlandske biblioteksansatte ville ikke bare have et kursus, der dækkede et bestemt område. De ville gerne have bredere viden. De havde ikke et større kendskab til e-bøger og ville gerne vide mere om især dette emne, lige fra at navigere en e-bogslæser til, hvor man kan købe e-bøger henne, og hvordan kan man låne dem ud.

Lektor Haakon Lund