IVA i pressen

IVA i pressen
Ansatte og studerende fra IVA har i denne måned udtalt sig om fysiske arkiver, digital formidling, ulønnet praktik, læseoplevelser samt bibliotekernes ståsted i den digitale tidsalder.

Fysiske arkiver er ligeså vigtige som digitale
Den 15. maj bragte Perspektiv en artikel, som fokuserer på rigmanden Brewster Kahle, der har sat sig for at gemme et fysisk eksemplar af hver eneste bog i verden. Det er et initiativ, som ph.d.-studerende Jonas Fransson godt kan se meningen i.

"De digitale formater vil løbende ændre sig og ikke nødvendigvis have samme levetid som de fysiske. I Danmark og Sverige er bibliotekerne bøgernes Noahs Ark, hvor alle, i hvert fald trykte udgivelser, systematisk gemmes," udtaler han i artiklen.

Åbne biblioteker
Den 31. maj kunne man i Perspektiv læse en artikel om åbne biblioteker - altså biblioteker med ubemandet åbningstid. Artiklen nævner den rapport, som lektor Carl Gustav Johannsen skrev i januar, der blandt andet undersøgte antallet af besøg og udlån på denne type biblioteker.

Bibliotekarer skal deltage i digital formidling
I Perspektiv kunne man den 31. marts desuden læse en artikel, som omhandler digital formidling - f.eks. via sociale medier og Wikipedia. Ph.d.-studerende Jonas Fransson, der forsker i den digitale kulturarv, mener at digital formidling er en vigtig del af bibliotekernes fremtid.

"Bibliotekarer skal se det som en del af deres mission at få kulturarven gelejdet derud, hvor brugerne er og ikke holde den inden for murerne i håbet om, at folk kommer til dem," siger han i artiklen og opfordrer både biblioteker og museer til at få en tættere forbindelse eller et samarbejde med de eksisterende gratis tjenester.

Bærer arbejdet lønnen i sig selv?
Endelig er karrierevejleder Charlotte Knagh Vestergaard og Peter Havnø, chef for forskning og studier, den 31. maj citeret i Perspektiv. Artiklen beskæftiger sig med, hvorvidt det kan betale sig for studerende at skaffe sig erhvervserfaring via ulønnede praktikforløb.

Charlotte Knagh Vestergaard oplever, at de studerende er meget opmærksomme på at få erfaring, men hun er dog ikke stødt på nogen, der arbejder gratis: "En del arbejder frivilligt, men studerende, der arbejder gratis, har jeg ikke kendskab til," siger hun i artiklen.

Om praktikforløbene siger Peter Havnø: "Der skal være et uddannelsesmæssigt perspektiv. De studerende skal ikke bare være gratis arbejdskraft, og hvis projektet for eksempel består af registreringsopgaver, siger vi nej. Der skal være et læringsperspektiv. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at der ikke var gråzoner, men vi prøver at minimere dem."

Også bachelorstuderende Marie Gøgsig Grau udtaler sig i artiklen om, hvorvidt hun ville have lyst til at arbejde gratis: "Lige nu drømmer jeg om at komme til at arbejde på et større kommunikationsbureau, og hvis det rette projekt dukker op, kunne jeg godt forestille mig at sende en ansøgning med CV og fortælle, hvad jeg kan byde på. Men når projektet så er slut, og hvis de gerne ville have, at jeg fortsatte, ville jeg bede om løn. Man skal have sin selvrespekt."

Bøger kan forandre og inspirere os
Både Fri.dk og Berlingske Tidende bragte hhv. den 25. og 26. maj en artikel om, hvordan bøger påvirker os, samt hvilken betydning det har, at vi identificerer os med hovedkaraktererne. Lektor Gitte Balling mener, at bøger fungerer som en slags ventil.

"Gennem identifikationen kan vi tillade os at afprøve nogle af de ting, der er farlige og pirrende. Det er også en årsag til, at vi er så fascineret af gys og krimier: Man er ude at røre ved noget af det, der er rigtig farligt, men alligevel lander man bare hjemme i sofaen igen," siger hun og tilføjer:

"Man kan sidde blandt narkomaner og næsten mærke suset, når man læser 'Nordkraft', og samtidig leve sit trygge liv. Men erfaringen fra bøgerne kan forandre os og inspirere os, uden at man behøver at afprøve det i virkeligheden."

Medlemsblad nedprioriteres
Lektor Helene Høyrup skrev den 5. juni et læserbrev til bladet Forskerforum, hvori hun forholder sig kritisk til, at Forskerforum ikke længere skal være et integreret tilbud til alle medlemmer af Danmarks Jurist- og Økonomforbund (DJØF).

I læserbrevet skriver hun bl.a.: "FORSKERforum er efterhånden det eneste organ i Danmark, der behandler det universitetspolitiske stof på kritisk-analytisk vis. Der er derfor enhver grund til at de akademiske fagforeninger som et logisk element i deres virke støtter tidsskriftet. Særligt hvis de ikke vil give deres medlemmer indtryk af, at de frem for alt beklæder 'administrative' funktioner i et tiltagende bureaukrati, der ikke kommer medlemmerne til gode."

Ferielæsning bringer os væk fra hverdagen
Fagbladet Bogmarkedet bragte den 18. juni en artikel om de bøger, danskere typisk læser i deres sommerferie. Det drejer sig især om aktuelle og underholdende bøger, der tilbyder en form for virkelighedsflugt.

Lektor Gitte Balling siger bl.a. i artiklen: "Når vi rejser ud med en bog i bagagen, rejser vi i virkeligheden dobbelt ud, fordi vi med litteraturen rejser ind i et rum og i bedste fald glemmer alt omkring os. Det er eskapisme i positiv forstand. Og der kan ferien noget helt særligt, fordi vores læseoplevelser ikke bliver hakket op, som den gør, når vi falder i søvn efter tre sider en hverdagsaften. En bog læses bedst uden afbrydelser, og det kan man gøre i sin ferie."

Biblioteker mangler den perfekte forretningsmodel
I Kristeligt Dagblad kunne man den 19. juni læse en artikel om de problemer, bibliotekerne har i forbindelse med at finde et ståsted i den nye digitale tidsalder. En tænketank er blevet oprettet med henblik på at finde mulige løsninger, hvilket ifølge lektor Henrik Jochumsen er en fornuftig idé.

Han siger i artiklen: "Bibliotekerne står over for mange store udfordringer og har længe været i tvivl om, hvilken vej de skal bevæge sig hen. Og usikkerheden bliver ikke mindre […] Men jeg vil bestemt holde øje med deres arbejde. Alle bud på løsninger på de mange problemstillinger, bibliotekerne står overfor, er interessante."

Nan Dahlkild på P1
Lektor Nan Dahlkild optrådte hver dag i uge 24 på Danmarks Radios P1 kl. 15.55 i programmet Danmark Kort. Her blev Nan interviewet i 5 x 5 minutter af journalist Thomas Haugaard om sin bog "Biblioteket i tid og rum".

Hør Nan på P1.


Af Helle Saabye