I er både brede og unikke - brug begge dele

I er både brede og unikke - brug begge dele
Læs rektor Per Hasles tale til de nye dimittender.

Velkommen til alle jer dimittender og velkommen til jeres familie. Til lykke med jeres eksaminer. I har arbejdet målrettet, og i dag får I så det synlige bevis på jeres anstrengelser.

24 bibliotekarer og 36 kandidater er blevet færdige i år. Jeg blev lidt nysgerrig, da jeg skulle til at skrive denne tale til jer. Nysgerrig på, hvad det egentlig er, I er optaget af her og nu, så derfor har jeg orienteret mig lidt om hvilke emner, I vælger, når I som kommende bibliotekar-DB'ere skriver erhvervsrelaterede projekter eller som kommende kandidater i informationsvidenskab og kulturformidling skal vælge emne til jeres speciale.

Og hvad fandt jeg så ud af? Først og fremmest, at I kommer vidt omkring. Jer, der har valgt at blive bibliotekarer, interesserer jer både for læsekredse, sociale medier, formidling til unge og spilmiljøer for voksne. Men også for emner, der rækker udover biblioteket som for eksempel brug af Ipads i advokatfirmaer og en konkurrentanalyse for LEGO.

Alle jer kandidater har virkelig også været både kreative og innovative i valget af specialer. Jeg er overbevist om, at I med den profil, I har skabt jer gennem studiet, kommer til at sætte den nye dagsorden i mange centrale sammenhænge. I har skrevet om alt lige fra informationskompetence, citationsanalyser, nyhedsformidling og IT-læring til litteratur, computerspil, kulturpolitik, museer og immigrationshistorier.

Hvis jeg må tillade mig lige at se lidt historisk på udviklingen, så tror jeg, at det man også kan aflæse af jeres emnevalg er, at en af de mindste akademiske faggrupper i al ubemærkethed har været inde i en rivende udvikling. Nutidens bibliotekarer og informationsspecialister finder i dag ansættelse i en bred vifte af jobs, der rækker langt ud over bibliotekerne. Det kan for eksempel være som specialist hos Novo Nordisk med ansvar for dokumentation, seniorkonsulent hos Rambøll Management eller informationsarkitekt i IT-branchen. Trods de pt. svære tider har denne udvikling også haft en gunstig effekt på beskæftigelsen, med det resultat, at den samlede ledighed for bibliotekarer faktisk ligger under gennemsnittet for øvrige humanister. Bruttoledigheden for bibliotekarer er nemlig samlet set på 5,6 procent mod 6,7 procent for humanister.

Nu skal I så ud i den store vide verden og omsætte jeres viden til kompetencer. Og forhåbentlig er der allerede en del af jer, der har fået job. I skal nu overføre al jeres kreativitet og innovationskraft til den proces, det er at oversætte sin viden og faglighed til kompetencer, som jeres kommende arbejdsgivere vil opleve som uundværlige. I øjeblikket læser vi næsten dagligt om, hvor håbløst jobmarkedet ser ud, især for nyuddannede. Mit råd til jer skal være at gå på med krum hals, søge bredt og især være kreative. Måske I skal ud og bruge jeres kompetencer i helt nye og overraskende sammenhænge, hvor I selv er med til at skabe nye jobs og sætte retning for jobindholdet. Jeres projekter og specialer viser, at I både er brede og unikke. Find det rette mix i forhold til jeres profil og benyt jer af, at I både har generelle kompetencer som informationsspecialist og kulturformidler men også specifik viden i forholdt til de emner, I særligt har beskæftiget jer med under uddannelsen. 

Får I foden indenfor på et bibliotek står der med garanti udvikling på dagsordenen. Danmarks Biblioteksforening har netop nedsat en Tænketank, der skal arbejde med forskellige scenarier for fremtidens biblioteker. De fleste af jer har sikkert siden sidste år benyttet e-reolen til at downloade bøger. Det var en del af en forsøgsordning, og der kæmpes fra alle sider på at finde en ny form for finansiering, så ordningen kan fortsætte. En anden helt ny trend i bibliotekerne er partnerskaber, hvor biblioteket indgår samarbejde med lokale virksomheder og andre kulturinstitutioner. I kommer med andre ord ud til en sektor, hvor I virkelig, og jeg mener virkelig, vil få mulighed for at præge udviklingen.

En af deltagerne i IVAs aftagerpanel, Klaus Kaasgaard, har tidligere sagt, at den biblioteksvidenskabelige praksis rammer lige ned i dét, der er essentielt for den teknologiske udvikling og det moderne arbejdsmarked. Det handler om et helt økosystem lige fra at skabe indhold til at indeksere og præsentere det. Men de personlige relationer er lige så vigtige, mener Klaus Kaasgaard:

"Jeres drive og motivation skal skinne igennem. I må også lære at leve med konkurrence, profitmaksimering og et arbejdsmarked, der bliver mere og mere globalt. Entreprenør-genet er lige så vigtigt og lysten til at skabe og være kreativ. I har forudsætningerne for at lave en 'ud-af-skabet-Google' eller en 'ud-af-skabet-Facebook'."

I er både brede og unikke, og jeg er sikker på, det vil blive jeres indgangsbillet til arbejdsmarkedet.

Bibliotekarforbundet har foretaget en rundspørge blandt bibliotekerne, der viser, at de netop i de sidste to-tre år har været meget tilbageholdende med at ansætte nye medarbejdere. Men samtidig ved vi også, at netop denne branche står over for det største generationsskifte i mands minde, idet mellem 25 procent og 40 procent af alle medarbejdere forventeligt skal på pension inden for de allernærmeste år. Jeg kan ikke andet end tro, at dette vil skabe nye relevante job-åbninger. Ligesom jeg tror, at jo flere store vidensvirksomheder får kendskab til vores dimittender, jo flere nye jobs vil der også være på disse områder.

Informationsvidenskab og kulturformidling handler om videndeling mellem mennesker, og om, hvordan man finder, bruger og skaber adgang til information og kultur på tværs af medier. Det er det, I kan. Nu skal I ud og omsætte det til praksis. Jeg ønsker jer det bedste for jeres arbejdsliv. Til lykke med de flotte eksaminer.


Af Per Hasle