Svært ved at finde studiejobbet?

Svært ved at finde studiejobbet?
Kender du det, at din studiekammerat sidder og praler med, at hun lige har fået tilbudt et super fedt studiejob? Du har selv søgt i lang tid og kan ikke få hul igennem. Fire studerende fortæller om deres kamp for et godt studiejob.

Sonia Støvring går på 7. semester på IVA i København og var fra starten meget bevidst om, at studiejobbet skulle være relevant.

Efter at have søgt 10 stillinger uden at komme til en eneste samtale, var der hul igennem til UCC Pædagogisk Seminarium. "Der var mange stillinger slået op, men på 1. semester var jeg ikke så attraktiv. De vil gerne have folk fra 3. semester og frem. De vil gerne have folk, der kan være der længe, men de vil også gerne have erfaringen. Det er ikke helt så let", fortæller Sonia.

Sonia har flere gange skiftet studiejob. Efter UCC kom hun til biblioteket på IVA, og i dag har hun et studiejob i Helsingør for bygherren af det nye maritime museum. Her skal hun lave hjemmesiden og have ansvaret for al dokumenthåndtering.

"En bred profil har været vigtig for mig", siger Sonia. "For at være attraktiv til jobbet på det maritime museum var jeg meget bevidst om at fremhæve de fag, der havde relevans for jobbet, og de arbejdsområder fra tidligere jobs, som også kunne understøtte kravene til nye arbejdsopgaver", uddyber Sonia.

Sonias gode til nye studerende, der søger studiejobs:

  1. Søg, hvad der er at søge - gå på kompromis med forestillingen om, at du kun skal arbejde på et bibliotek, eller at du bestemt ikke skal arbejde på et bibliotek. Jeg er gået fra at sætte bøger på plads til nu at skrive artikler, tage billeder og arkivere for et museum, der er ved at slå internationalt igennem.
  2. Brug karriererådgivningen på IVA, brug Charlotte! Få ord på dine kompetencer fra det teoretiske til, hvad det betyder praktisk. Jeg ved nu, hvad jeg kan, og det var også det, jeg slog på til samtalen.
  3. Vær dig selv både i ansøgningen og til samtalen. Det kan godt være, at du kan snyde dig til et job, men når jobbet starter, så fanger bordet.

Louise Hede læser på 5. semester på IVA i Aalborg. Hun arbejder på School of Medicine and Health ved Aalborg Universitet. Louise har ikke haft svært ved at få et studiejob. "Jeg havde stor erfaring i at skrive ansøgninger fra tidligere, og jeg havde derfor en god idé om, hvad der virkede.

Louises gode råd, hvis du skal søge studiejob:

  1. Udform ansøgningen med de kvalifikationer og kompetencer, der er relevante for jobbet. Der er jo ingen grund til at skrive, at du er god til kundeservice og betjening, hvis jobbet kræver, at du skal sidde foran en computer uden kundekontakt.
  2. Lav en kortfattet ansøgning. Hav kun det med, der er nødvendigt.
  3. Tjek opslag på IVA. Følg med på IVA Aalborgs facebook side. De studerende er gode til at hjælpe hinanden. Husk også at sprede det i dit netværk.

Pernille Andersen læser på 7. semester. Efter bachelor på IVA læser hun nu overbygningen IT-didaktisk Design Online på Aarhus Universitet.

Hun arbejder som praktikformidler ved UU-Aalborg, hvor hun hjælper de unge i 9. klasse med at finde praktikpladser. Først var hun ansat som sommer-studentermedhjælper ved eksamenskontoret, og så fik hun studiejob på Institut for Læring og Filosofi på AAU, hvor hun indtastede forskningspublikationer i VBN, AAU's forskningsportal.

Da hun startede med at søge, brugte Pernille sit netværk. "Jeg fortalte i mit netværk, at jeg søgte job. Jeg benyttede mig især af de ældre studerende. De har ofte et studiejob, og når de skal videre, så går det tit til en i netværket", fortæller Pernille.

Det seneste job var dog et opslag. Pernille brugte alligevel de ældre studerende. De læste ansøgningen igennem og kom med gode råd. Derudover slog hun på sine unikke kompetencer og prøvede at skille sig ud fra mængden.

Pernilles gode råd, hvis du gerne vil have et studiejob:

  1. Vær social med ældre studerende. Gør opmærksom på, at du søger.
  2. Du kan få unikke kompetencer mange steder. Du skal ikke være så kræsen, når du søger. Nogle gange er det muligt at komme videre internt i virksomheder og være med til at påvirke dit job i den retning, du gerne vil.
  3. Vær fysisk opsøgende. Gør din profil unik. Vis fx, hvis du har en unik interesse inden for et bestemt felt. Det kan være musik eller tegneserier osv.
  4. Meld dig til IVA-patruljen. Det giver ikke penge, men det giver kompetencer, som giver dig en fordel i forhold til andre.
  5. Husk referencer og anbefalinger fra tidligere jobs. Også hvis du har arbejdet i en forening.

Loke Daugbjerg Andersen læser på 5. semester på IVA i Aalborg. Loke synes ikke, det er let at finde et relevant studiejob. I øjeblikket udfører han småopgaver for IVA, mens han søger et mere permanent studiejob. Han har været god til at fortælle sit netværk, at han søger, og han har fået hjælp fra karrierevejledningen. Alligevel oplever Loke, at der ikke er hul igennem.

"Som tilflytter til Aalborg er det svært. Du har ikke de samme sociale relationer, som de andre. Jeg har meldt mig til IVA-patruljen, dels for at få nogle sjove og relevante kompetencer inden for mit felt, men også for at få gang i det sociale netværk. Jeg oplever især, at det er det, der giver jobs blandt de studerende i Aalborg", siger Loke. "Jeg oplever, at de opslåede jobs ikke nødvendigvis er ledige. Her bliver mange jobs besat gennem det sociale netværk. Nogle der kender hinanden. Selvfølgelig er der jobs, der bliver besat af folk med bedre kompetencer end mig, men jeg har oplevet, at stillinger er blevet besat af familiemedlemmer eller venner, inden ansøgerstedet overhovedet har indkaldt til jobsamtalerne. Det kan godt være frustrerende. Men jeg vil have et studiejob og giver ikke op", afslutter Loke.

Loke har før studiestart arbejdet 2½ år i Vietnam, som blandt andet assistent på et Danida B2B projekt, hvor han håndterede oversættelsesarbejde og afrapportering. Han har også været med i opstarten og driften af et mindre IT-support selskab. Herudover har Loke også tidligere arbejdet på et folkebibliotek som ungdomsarbejder. Hvis noget af dette lyder relevant, kan Loke kontaktes på: LokeDAndersen@gmail.com
 
Af Camilla Vang Arffmann


Sonia Støvring int

Sonia Støvring

Louise Hede int

Louise Hede

Pernille Andersen

Pernille Andersen

Loke Andersen int

Loke Daugbjerg Andersen

Om IVA-patruljen

IVA-patruljen består af engagerede studerende, der er med til at formidle IVAs uddannelser. IVA-patruljen stiller blandt andet op på uddannelsesmesserne og til Åbent Hus. Læs mere om patruljen.